Ekspresyjno-podróżniczo-kuliarny blog dla wszystkich zakręconych ludzi jak Ja. Luźne myśli ciasnego umysłu. Przemyślenia ciekawe - choć czasami kontrowersyjne.
Blog > Komentarze do wpisu

Francuski jarski obiad

Witam po bardzo długim okresie niebytu na blogu...przepraszam z całego serduszka...Niestety niedawno straciłem pracę i przez jakiś czas dochodziłem do siebie, ale jest już lepiej.
Dzisiaj proponuję Wam pyszne i łatwe ale jakże treściwe danie na obiad...Ratatuj (Ratatouille), zwane też ratatują, to danie prowansalskie często mylone z leczo. W odróżnieniu od leczo w ratatuji jednym z głównych składników są cukinie.

Składniki:
3 cukinie
2 pomidory
2-3 papryki w różnych kolorach
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
3 cebule
pokrojony ząbek czosnku
zioła prowansalskie lub bazylia
szczypta tymianku
sól,
pieprz

Przygotowanie:
Cebule siekamy na drobne kawałki. Cukinie kroimy na cienkie plastry, które dzielimy jeszcze na pół. Odstawiamy na bok, do przygotowanej miseczki. Pomidory wkładamy do osobnej miseczki i zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach wyjmujemy pomidory wstawiając je na chwilę do zimnej wody. Skórkę nacinamy w kształt krzyżyka i zdejmujemy zaczynając od nasady nacięcia. Pomidory kroimy na ćwiartki i dodajemy do nich pokrojony ząbek czosnku. Z papryk usuwamy nasiona i kroimy w długie i grube paski. Ważne, aby wszystkie warzywa trafiły do osobnych miseczek. Sukcesywnie będziemy je wrzucać na patelnię.

Do smażenia używamy albo głębokiej patelni typu wok – koniecznie z pokrywką – albo garnka, także z pokrywą. Na patelni smażymy oliwę. Jako pierwszy składnik wrzucamy cebulę i smażymy tak, aby się nie przepaliła. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej ćwiartki pomidorów z czosnkiem. Po 3 minutach wsypujemy paprykę. Całość mieszamy. Dodajemy tymianek i zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Przez kolejne minuty dusimy pod przykryciem.

Na koniec do ratatuji dodajemy cukinie. Znów dusimy, ok. 10 minut – aż plastry cukini staną się miękkie. Do dania wlewamy 4 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy raz jeszcze solą i pieprzem. Podajemy ciepłe danie główne lub jako zimną przekąskę.

Do przyrządzenia ratatuji możemy, zamiast cukini, użyć także kabaczka lub bakłażana (w przypadku bakłażana – z uwagi na twardą skórkę – należy go smażyć jako pierwszy składnik).

Smacznego.



czwartek, 20 lutego 2014, t.kuchcik

Polecane wpisy

  • Pouczająca książka

    Pragnę Wam moi mili polecić z CZYSTYM sumieniem nietuzinkową książkę-pamiętnik Joanny Sałygi o swoim życiu - "Chustka". Młoda dziewczyna zmaga się z rakiem...al

  • Chwila refleksji

    27 stycznia na całym świecie obchodzony będzie Światowy Dzień pamięci o ofiarach Holocaustu. Wielu ludzi w dzisiejszych czasach chyba już zapomniało goniąc za k

  • Postanowienia noworoczne

    Kochani na samym początku pragnę gorąco przeprosić, iż tak długo nie dodałem nowego wpisu na bloga. Tak naprawdę chyba mi brakowało tzw. „weny twórczej