Ekspresyjno-podróżniczo-kuliarny blog dla wszystkich zakręconych ludzi jak Ja. Luźne myśli ciasnego umysłu. Przemyślenia ciekawe - choć czasami kontrowersyjne.
Blog > Komentarze do wpisu

Azja na talerzu

Na dzisiaj moi kochani polecam Wam z czystą przyjemnością lekkie, pożywne, bardzo smaczne danie rodem z południowo-wschodniej Azji.
Nie tak dawno ów przepis po niemal 2 letniej przerwie przygotowałem mojej siostrze i jej narzeczonemu którzy mnie niezapowiedzianie odwiedzili w domu...byli bardzo zadowoleni.
 
To nic innego jak makaron ryżowy z krewetkami

Składniki:

250 g makaronu ryżowego lub sojowego
12 oczyszczonych krewetek
1 łyżka startego na drobnych oczkach imbiru
2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach
papryczka chilli do smaku
1/2 czerwonej papryki
1,5 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
1 łyżka sezamu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu rybnego

Składniki na sos:

2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka brązowego cukru

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Odmierzamy 250g. 

Jeśli korzystamy z mrożonych krewetek, rozmrażamy je, osuszamy, odrywamy ogonki, nacinamy wzdłuż tułowia po zewnętrznej stronie.
Paprykę kroimy na cienkie paski, chilli siekamy drobno.

Składniki sosu mieszamy w osobnej miseczce, odstawiamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1,5 łyżki oleju lub masła.
Wrzucamy imbir, czosnek i na niewielkim ogniu smażymy je około 2 minuty cały czas mieszając.
Mają się lekko zrumienić.
Dokładamy krewetki, smażymy kolejne 3 minuty.
Następnie dorzucamy paprykę, chilli i sezam, mieszamy, trzymamy na ogniu około minuty. Dodajemy makaron, mieszamy i smażymy go pół minuty.

Po tym czasie zgarniamy zawartość patelni na jeden bok, przechylamy patelnię i w to puste miejsce wlewamy sos.
Trzymamy go bezpośrednio nad ogniem aż się zacznie karmelizować (potrwa to kilkanaście sekund ), zredukuje się o połowę i zgęstnieje po czym dodajemy 2 łyżki octu ryżowego.
Wymieszać całość.

Na koniec zdejmujemy z ognia patelnię, dodajemy szczypiorek, natkę pietruszki, sos rybny i sos sezamowy. W razie potrzeby dosolić (można polać dodatkowo sosem sojowym lub rybnym) lub jeśli całość zrobi się zbyt sucha dodać oliwy sezamowej - ale nie za dużo bo jest bardzo aromatyczna.

Smacznego :)

piątek, 04 kwietnia 2014, t.kuchcik

Polecane wpisy

  • Pouczająca książka

    Pragnę Wam moi mili polecić z CZYSTYM sumieniem nietuzinkową książkę-pamiętnik Joanny Sałygi o swoim życiu - "Chustka". Młoda dziewczyna zmaga się z rakiem...al

  • Chwila refleksji

    27 stycznia na całym świecie obchodzony będzie Światowy Dzień pamięci o ofiarach Holocaustu. Wielu ludzi w dzisiejszych czasach chyba już zapomniało goniąc za k

  • Postanowienia noworoczne

    Kochani na samym początku pragnę gorąco przeprosić, iż tak długo nie dodałem nowego wpisu na bloga. Tak naprawdę chyba mi brakowało tzw. „weny twórczej