Ekspresyjno-podróżniczo-kuliarny blog dla wszystkich zakręconych ludzi jak Ja. Luźne myśli ciasnego umysłu. Przemyślenia ciekawe - choć czasami kontrowersyjne.
Blog > Komentarze do wpisu

Łososiowy niedźwiedź

Moi mili dzisiaj polecam Wam coś wyjątkowego i zdrowego na polecenie internautki zawartej w poprzednim opisie w komentarzu :)
Będzie to pieczony łosoś z czosnkiem niedźwiedzim i szparagami.

Składniki:

ok. 300 g świeżego łososia
gałązka rozmarynu
3/4 szklanki białego wina (najlepiej pasuje pół słodkie)
pęczek zielonych szparagów (nie trzeba jak wiecie go obierać)
sól i pieprz ziołowy

Krem:

4-5 łyżki jogurtu greckiego
100g fety
1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:

Umyty płat łososia nakłuwajcie gałązką świeżego rozmarynu, solimy i zalewamy białym winem. Pozostawcie w chłodnym miejscu na 2 godziny.
Łososia wyjmijcie z zalewy i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Skropcie łososia oliwą z oliwek, posypcie zmielonym pieprzem ziołowym i zapakujcie łososia w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni C.Pieczemy ok. 30 minut.
Aby łosoś był soczysty, koniecznie przed włożeniem do piekarnika, przykryjcie żaroodporne naczynie folią aluminiową.
Wszystkie składniki do kremu połączyć i zmiksować na jednolitą masę.
Upieczonego łososia podajemy z ugotowanymi szparagami i kremowym sosem.

Smacznego

wtorek, 13 maja 2014, t.kuchcik

Polecane wpisy

  • Pouczająca książka

    Pragnę Wam moi mili polecić z CZYSTYM sumieniem nietuzinkową książkę-pamiętnik Joanny Sałygi o swoim życiu - "Chustka". Młoda dziewczyna zmaga się z rakiem...al

  • Chwila refleksji

    27 stycznia na całym świecie obchodzony będzie Światowy Dzień pamięci o ofiarach Holocaustu. Wielu ludzi w dzisiejszych czasach chyba już zapomniało goniąc za k

  • Postanowienia noworoczne

    Kochani na samym początku pragnę gorąco przeprosić, iż tak długo nie dodałem nowego wpisu na bloga. Tak naprawdę chyba mi brakowało tzw. „weny twórczej