Ekspresyjno-podróżniczo-kuliarny blog dla wszystkich zakręconych ludzi jak Ja. Luźne myśli ciasnego umysłu. Przemyślenia ciekawe - choć czasami kontrowersyjne.
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłuszko grzechu warte

Moi kochani...strasznie przepraszam, iż TAK długo nie było mnie na blogu.
Niestety trochę problemów zwaliło się na głowę, ale jest już w miarę okej, więc będzie okazja nieco częściej zaglądać by przekazać co nieco od siebie dla Was moi mili.
Niedługo zmieniam miejsce pracy - będzie okazja spojrzeć na pewne sprawy z innej perspektywy, poznać nowych ludzi i podpatrzeć warsztat innych kucharzy w akcji.

Jak dobrze wiecie...z powodu bojkotu polskich jabłek do Rosji...trwa akcja "NA ZŁOŚĆ PUTINOWI JEDZ POLSKIE JABŁKA".
Akcja w internecie ma wielkie grono zwolenników - u Nas też w obecnym jeszcze moim miejscu pracy trwa podobna akcja.

Nie tylko szarlotka, czy też francuskie ciastka z nadzieniem z jabłuszkiem, czy racuszki jabłkowe schodzą na pniu, ale także rybka (w tym przypadku pstrąg) z tym pysznym owocem jest godne podania na Nasz stół.

A o to przepis moi mili na wyjątkowe danie z jabzami hi hi.

Pstrąg pieczony z jabłkami

Składniki na 4 porcje:
4 filety z pstrąga
2 jabłka
cytryna
4 plasterki mozzarelli
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Dodatki:
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
4-5 łyżek oliwy
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cytrynę umyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Ząbki czosnku obrać, posiekać, rozetrzeć ze sporą szczyptą soli.
Oliwę wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, mielonym czarnym pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem.
Filety rybne opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować przygotowaną marynatą i odstawić pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
Jabłka umyć, przekroić na połówki. Usunąć z jabłek i wykroić gniazda nasienne, pokroić na cząstki.
Cztery duże kawałki folii aluminiowej posmarować masłem.
Na każdym filecie rybnym ułożyć cząstki jabłka.
Na wierzchu położyć po plasterku mozzarelli i posypać posiekanymi orzechami.
Filety zawinąć w folię aluminiową tak, aby nad warstwą sera była wolna przestrzeń (by roztapiający się ser nie przywarł do folii).
Pakunki ułożyć na ruszcie grilla i piec około 20 minut.

SMACZNEGO

niedziela, 10 sierpnia 2014, t.kuchcik

Polecane wpisy

  • Pouczająca książka

    Pragnę Wam moi mili polecić z CZYSTYM sumieniem nietuzinkową książkę-pamiętnik Joanny Sałygi o swoim życiu - "Chustka". Młoda dziewczyna zmaga się z rakiem...al

  • Chwila refleksji

    27 stycznia na całym świecie obchodzony będzie Światowy Dzień pamięci o ofiarach Holocaustu. Wielu ludzi w dzisiejszych czasach chyba już zapomniało goniąc za k

  • Postanowienia noworoczne

    Kochani na samym początku pragnę gorąco przeprosić, iż tak długo nie dodałem nowego wpisu na bloga. Tak naprawdę chyba mi brakowało tzw. „weny twórczej