Ekspresyjno-podróżniczo-kuliarny blog dla wszystkich zakręconych ludzi jak Ja. Luźne myśli ciasnego umysłu. Przemyślenia ciekawe - choć czasami kontrowersyjne.
Blog > Komentarze do wpisu

Mięsne dwa w jednym

Dzisiaj sobota...więc kochani warto zrobić na obiad coś ciekawego - 2 rodzaje mięs w jednym. Proponuję z całego serduszka - roladki drobiowe z wątróbką.

Składniki:

150g wątróbki z kurczaka
300g fileta z kurczaka
wegeta, pieprz, zioła prowansalskie
2 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki jogurtu
1 cebulka

Przygotowanie:

Wątróbkę i cebulę drobno siekamy - smażymy na odrobinie oliwy z dodatkiem pieprzu i wegety.
Gotową ugniatamy ubijakiem do ziemniaków.
Pierś przekrawamy wzdłuż, otwieramy i lekko ubijamy.
Na fileta nakładamy farsz z wątróbki, rolujemy i posypujemy ziołami.
Następnie owijamy folią aluminiową.
Roladki wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy ok 20 minut.

Przygotowujemy sos: musztardę i jogurt nakładamy na patelnię, mieszamy i kładziemy roladki - mają się lekko "usmażyć" w sosie - sos redukuję do połowy objętości.

Gotowe roladki kroimy na kilka kawałków, i nakładamy na talerz.
Można udekorować cukinią (jak na obrazku) ale także można udekorować rukolą i pomidorkami.
Smacznego :)

Sos można zrobić z podwójnej porcji - wtedy zostanie na polanie mięsa.
Roladki można upiec w piekarniku - 40 minutek w temp.175 stopni.

sobota, 23 sierpnia 2014, t.kuchcik

Polecane wpisy

  • Pouczająca książka

    Pragnę Wam moi mili polecić z CZYSTYM sumieniem nietuzinkową książkę-pamiętnik Joanny Sałygi o swoim życiu - "Chustka". Młoda dziewczyna zmaga się z rakiem...al

  • Chwila refleksji

    27 stycznia na całym świecie obchodzony będzie Światowy Dzień pamięci o ofiarach Holocaustu. Wielu ludzi w dzisiejszych czasach chyba już zapomniało goniąc za k

  • Postanowienia noworoczne

    Kochani na samym początku pragnę gorąco przeprosić, iż tak długo nie dodałem nowego wpisu na bloga. Tak naprawdę chyba mi brakowało tzw. „weny twórczej