Ekspresyjno-podróżniczo-kuliarny blog dla wszystkich zakręconych ludzi jak Ja. Luźne myśli ciasnego umysłu. Przemyślenia ciekawe - choć czasami kontrowersyjne.
Blog > Komentarze do wpisu

Prosty obiadek

Mam dla Was kochani proste aczkolwiek pyszne obiadowe danie...Szagówki vel kopytka z kurkami

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 jajko
ok. 200g mąki + mąka do posypania stolnicy
1/2 kg kurek
3 małe cebule
4 łyżki masła
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kopytka:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne tak żeby dało się formować i kroić. W razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę.
Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy na posypanej mąką stolnicy wałeczek grubości palca i kroimy po skosie gotujemy.
Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku 1 minutę od wypłynięcia klusek na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz do odparowania.
Po wystudzeniu smażymy kluski na 2 łyżkach masła na złoto tak żeby miały chrupiącą skórkę.

Kurki:
Na kolejnych 2 łyżkach masła szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy oczyszczone kurki i listki tymianku. Smażymy 4-5 min. ciągle mieszając. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
Kurki mieszamy z kopytkami.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

SMACZNEGO.

wtorek, 16 września 2014, t.kuchcik

Polecane wpisy

  • Pouczająca książka

    Pragnę Wam moi mili polecić z CZYSTYM sumieniem nietuzinkową książkę-pamiętnik Joanny Sałygi o swoim życiu - "Chustka". Młoda dziewczyna zmaga się z rakiem...al

  • Chwila refleksji

    27 stycznia na całym świecie obchodzony będzie Światowy Dzień pamięci o ofiarach Holocaustu. Wielu ludzi w dzisiejszych czasach chyba już zapomniało goniąc za k

  • Postanowienia noworoczne

    Kochani na samym początku pragnę gorąco przeprosić, iż tak długo nie dodałem nowego wpisu na bloga. Tak naprawdę chyba mi brakowało tzw. „weny twórczej